Matrescence, wat is het en waarom is het belangrijk?
Matrescence of matrescentie, wat is dat nu juist?
Het beschrijft de periode waarin je transformeert naar moeder. Zoals je de adolescentie kan zien als een transitie naar volwassenheid, is matrescentie de transitie naar moederschap. De term werd gelanceerd door Dana Raphael, een medisch antropologe die ook de term 'doula' in het leven bracht.
Net zoals de adolescentie, is matrescentie een overgangsfase waarin ongeveer alles wat je kent verandert. Hormonen gieren door je lichaam - een lichaam dat zoveel veranderingen ondergaat dat je het niet direct herkent, emoties die intenser zijn en die je overvallen, vragen over wie je bent en wat je belangrijk vindt duiken op, je hele identiteit en realiteit verandert in een paar uur tijd,...
Kortom een periode die als stresserend en ingrijpend wordt ervaren maar die heel normaal is bij de geboorte van een kind en aldus van een moeder.
Echter waar adolescentie een wijdverspreid en aanvaard begrip is, is dit niet het geval bij matrescentie. Deze fase en de typisch bijhorende onzekerheden, vragen, twijfels, veranderingen,... zijn hierdoor weinig gekend en begrepen.
Typische "struggles" tijdens de matrescentie
* De ambivalentie tussen volledig in verbinding staan met je kind en zijn behoeften tegenover je eigen persoonlijke behoeften en de fysieke en emotionele ruimte voor jezelf.
* De onzekerheid en twijfels of je wel goed genoeg bent als mama, of je dit wel kan.
* Het ontbreken van een roze wolk die je wel verwacht had.
* Het gevoel dat je je eigen lichaam niet meer herkent.
* De zaken waar je vroeger belang aan hechtte, die nu opeens minder belangrijk lijken.
* Een gevoel van isolatie.
* Allerlei zaken die je dacht verwerkt te hebben duiken weer de kop op.
* Druk om zo snel mogelijk weer alles 'zoals vroeger' te hebben.
* Je voelt je niet meer zoals je 'oude zelf', maar je voelt je ook nog niet comfortabel in 'het mama zijn'.* ...
* ...
Deze vragen, twijfels en emoties zijn normaal in een periode die vol met omwentelingen zit. De allereerste stap om ermee om te gaan is te weten dat wat je voelt normaal is, het te aanvaarden en mild voor jezelf te zijn.
In de Verenigde Staten wordt matrescentie recent meer onder de aandacht gebracht, onder andere door Aurelie Athan, klinisch pyschologie en Alexandra Sacks, psychiater. Het is belangrijk om deze fase ook bij ons meer bekend te maken en ervoor te zorgen dat onze samenleving weet wat het inhoudt en welke normale overgang plaatsvindt bij de geboorte van een moeder. Zo wordt het bespreekbaar, kunnen ouders zich hierop beter voorbereiden, weet de omgeving beter hoe hiermee om te gaan en aldus een meer gebalanceerde ervaring voor nieuwe ouders en baby creëeren.
Spread the word! Matrescentie, het bestaat en wat je ondergaat en voelt is echt én er mag over gesproken worden!
Herkenbaar?
Bevind jij je momenteel in deze transitiefase? Zijn de bovenstaande zaken herkenbaar voor jou? Of ben je zwanger en wil je je graag voorbereiden op deze intense periode? Moederklik kan je hierin ondersteunen.